Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2011 10:02 - Повишава ли се духовната ни култура с техническия прогрес?
Автор: nre Категория: Технологии   
Прочетен: 5204 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 12.04.2011 17:35


Все по-често се споменава, че техническия прогрес води до духовен упадък. Но дали прогресът е виновен за това, или правим опит за прехвърляне на вина? Коректно ли е да обвиняваме технологиите, когато разполагаме със свободна воля за избор за развитие в дадено направление?
За да отговорим на този въпрос ще трябва да разгледаме връзката между технологията и духовността чрез предпоставките, които ги влошават и подобряват.

Развитието на технологията през последните десетилетия повишава многократно качеството ни на живот. Свидетелство за това е непрекъснатото увеличаване продължителността на живот на населението в технологично развитите държави. Технологията предоставя разнообразие от стоки за бита от всякакво естество. Тежкият физически земеделски труд, водещ до преждевременно остаряване на организма е заменен от селскостопански машини. Белодробните заболявания в минно-добивната промишленост са намалели с внедряването на съвременни работни средства и роботизирана техника. Здравеопазването позволява подмяна на органи и извършване на интервенции, като ни дарява с втори, трети, четвърти живот. С повишаване качеството на измерителните прибори е възможно установяването на проблеми и дефекти от разстояние, без необходимост от рязане и разваляне цялостта на организма - такива са рентгеновия апарат, магнитно-ядрената томография, доплеровите сонди за наблюдение състоянието на вътрешните органи и др. Съвременните средства за ранна диагностика позволяват предварителното прогнозиране и превенция от възникване на тежки заболявания, които в ранен стадии са лечими. Чрез съвременното генно инженерство сме на прага на лечението на генетични заболявания.
Това е добрата страна на на прогресът. Лошата може да се раздели на волна и неволна - такива са бомбите над Хирошима и Нагасаки, и инцидентно възникналана авария в АЕЦ „Фукушима”. Излиза, че изборът за използване на технологиите е наш. Тук с пълна сила е валидна сентенцията: "с нож може да се реже хляб, но може и да се убива."

Какви са предпоставките за духовното израстване?
Предпоставка за духовно израстване на първо място е информацията по духовните учения. Тук немалка роля играе книгата и интернет. Съвременните записващи устройства (касетофони, mp3-плейъри, компютри) позволяват практикуването на автохипноза и релаксиране с помощта на аудио-програма. Записите на Монро позволяват лесното изпадане в дълбоки хипнотични състояния. В този смисъл технологията помага за повишаване качеството на духовното израстване. От друга страна технологията ни е предоставила разнообразие от интересни занимания, които ни "откъсват" и отчуждават от духовния свят. Някой ще каже, но нали човек разполага със свободна воля и право да избира?
В следствие възниква следния въпрос: Дали хората навремето са били с по-голяма воля от нас? Поради липса на технологично разнообразие те са били принудени да живеят в ограничение, с "полезни" храни и без изкушенията на съвременния свят, те са били заставени да се движат повече, да се хранят по-малко и да ядат по-здравословно. Съвременното презадоволяване на обществото е предпоставка за напълно съзнателния ни избор в мързеливо и лентяйско съществуване. Свидетелство за това е по-голямата част от презадоволеното американско общество, изразяващо се в тенденция към затлъстяване, затъпяване, липса на стимул за самоусъвършенстване.

До тук говорих предимно за физическата връзка между технология и душевност. Но човешката потребност и желание за духовно развитие има предимно психологическа предпоставка. Обобщената връзка ни се дава до голяма степен от диаграмата на Маслоу. Тя описва йерархичното подреждане на човешките потребности, и играе ключова роля за развитие на човешките ресурси и теорията за мотивацията.

image
Пирамидата се състои от следните пет нива:

   1. На най-ниско ниво са физиологическите нужди: за въздух, вода, храна, сън и основните изисквания за поддържане на живота.
   2. Нуждата от безопасност, сигурност и спокойствие.
   3. Социални потребности от одобрение, привързаност и любов.
   4. Потребност от уважение, социален статус, признание и самоуважение.
   5. Потребност от себеутвърждаване (себеактуализация) - най-високото и абстрактно ниво в пирамидата.

Според нея потребностите от по-ниските нива са по-силни от тези от по-високите и всяка потребност от по-ниско ниво трябва да бъде добре задоволена, преди да се появи потребност от по-високо ниво. Така например човекът, чиито физиологически потребности от сигурност са задоволени, ще има мотивация да задоволи и социалните си потребности, докато гладният бездомник ще е напълно обзет от мисълта да си намери храна и подслон.

Съвременните технологии се грижат за нашето задоволяване на първите 2-3 нива (физически потребности). Това означава, че те ни тласкат по-нагоре по пирамидата, към духовното израстване (психически потребности). Има голямо количество доказателства в подкрепа на тази теория: В развитите страни оперират, хранят и помагат на бездомните животни; социалните услуги са достигнали висок предел; съществуват множество доброволци за безплатна помощ в хописи и болнични заведения; увеличен е интересът към източните философски течения. Съществува и обратната зависимост. Например в Бългания след падането на комунизма влязохме в криза, която ни лиши от задоволяване на първите потребности в пирамидата. Това доведе до опадък най-напред на духовността и културата ни, после до упадък на взаимното уважение (разединихме се, докато по време на комунизма не правехме разлика между турчин, българин или циганин, всички те бяха просто хора и живееха  задружно), появи се нетърпимост, непоносимост, нетолерантност към другия, сигурността и спокойствието чувствително се намалиха, повиши се тревожността, депресията и необходимостта от психологическа помощ. Превърнахме се в болен народ. Обратното възстановяване се гради чрез поетапното, последователно и бавно издигане по нивата на пирамидата. Прескачане на етапи е невъзможно.

От тук мога да заключа, че технологията повишава значително качеството ни на живот, като същевременно ни помага и дори тласка към духовното развитие. Но поради липса на достатъчно воля в човешкия индивид, избираме съзнателно да не се развиваме духовно с прекалено големи темпове, въпреки че ни се иска да летим напред в тази насока. И понеже избора си е наш, единствено ние носим отговорност за бавните темпове на духовното си развитие. Това обаче не ни харесва, понеже егото желае максимално от всичко, което води до прехвърляне на отговорностите ни, като обвиняваме технологията за нашия съзнателен избор. Качеството ни на живот се повишава, от нас си зависи как ще го използваме

(Продължение към част 2: http://nre.blog.bg/technology/2011/04/11/povishava-li-se-duhovnata-ni-kultura-s-tehnicheskiia-progres.726752)


Референции:
Пирамида на Маслоу: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%B9%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0%D0%BC_%D0%9C%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D1%83





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nre
Категория: Технологии
Прочетен: 86013
Постинги: 12
Коментари: 72
Гласове: 31
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031